Please enter subscribe form shortcode

20 de maig de 2024

Més de 60 projectes d’investigació, en el primer any de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà

Més de 60 projectes d’investigació, en el primer any de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà  

El 2023, el 69 % dels projectes van ser liderats per dones, essent majoria tant en els de recerca mèdica com en els d’Infermeria 
 

Durant l’any 2023, l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà (FSE) va atendre sol·licituds per a 60 projectes diferents de 24 serveis, essent Medicina Interna, Geriatria i l’ABS l’Escala els principals consultors. L’assessorament inclou la petició inicial que es va fer per part de diferents persones treballadores i que han representat un total de 111 reunions. Aquestes dades apareixen en la primera memòria d’activitat que ha elaborat l’Institut de Recerca Glòria Compte, després de la seva inauguració el 2 de desembre de 2022. L’activitat de recerca es recull en una memòria que s’ha presentat, de forma interna, en el marc de la XII Jornada Científica de la FSE, celebrada el passat 25 d’abril. Es tracta de l’activitat de suport als professionals realitzada per part de l’equip tècnic de l’Institut, així com un recull de l’activitat investigadora feta pels professionals de la Fundació.

D’aquests processos d’assessorament i suport es van consolidar diferents projectes i comunicacions a congressos. La comissió de recerca, l’òrgan que valora la qualitat de la recerca va analitzar, l’any 2023, 31 treballs de recerca, 15 projectes multicèntrics elaborats per promotors externs i 16 d’elaboració interna. D’aquests projectes, la majoria han estat liderats per dones (69 %). El 47 % han estat de professionals mèdics i un 30 %, d’Infermeria. També s’han avaluat projectes de professionals no assistencials, com ara Laboratori o Farmàcia. En l’activitat de recerca, s’inclou també el llistat de presentacions a congressos i d’articles publicats en revistes especialitzades, així com el conjunt de material publicat al portal Scientia, el repositori de recerca científica creat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Tanmateix, també incorpora un apartat específic dedicat al Pol de Salut i Social i INDIKA, que és part de la recerca pròpia de l’equip de l’Institut amb mirada de territori sobre la comarca, realitzada conjuntament amb altres professionals de la Fundació, així com de tècnics de l’Ajuntament de Figueres i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Un recull d’activitat que resumeix tot allò que es disposa al propi web www.indikasalut.cat i que s’ha centrat en els documents principals elaborats durant aquest any sobre 3 línies estratègiques: envelliment i atenció a les persones grans; diversitat cultural i mediació intercultural en l’àmbit de la salut a l’Alt Empordà, i la diagnosi d’infància en risc. Aquest 2023 també s’ha creat la Taula d’Infància en Risc amb la participació destacada dels professionals de la Fundació Salut Empordà.

El recull de l’activitat de recerca, d’altra banda, és un espai que vol compartir l’activitat formativa que es fa des de l’Institut de Recerca per millorar la capacitat investigadora dels professionals assistencials. Una formació de qualitat com el curs d’introducció a la metodologia de recerca que, aquest 2024, ha estat seleccionat per integrar-lo a la plataforma de formació en línia Unió Consorci Formació i ser ofert en el seu catàleg a totes les entitats i organitzacions sanitàries de Catalunya vinculades al Sistema Nacional de Salut.

Finalment, es destaca l’activitat divulgativa de l’Institut de Recerca, un espai dividit entre la comunicació científica en revistes especialitzades i la disseminació de la informació a la població general. Pel que a aquest darrer àmbit, s’ha fet una selecció de les notícies més destacades del 2023 i disponibles al web https://recerca.salutemporda.cat i, a més, hi ha les xarxes socials pròpies, que es van posar en marxa el mes de febrer de 2023 i que estan dedicades a la divulgació de contingut.