Please enter subscribe form shortcode

7 de novembre de 2022

Èxit de participació en la segona jornada de maltractaments a les persones grans

Èxit de participació en la segona jornada de maltractaments a les persones grans

La jornada, organitzada per la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans de l’Alt Empordà, és pionera i de referència al sector en l’àmbit de tot l’Estat

 

Unes 300 persones (160 presencials i més de 150 en línia) van assistir a la segona jornada “El maltractament a les persones grans, reflexionem sobre el bon tracte i el model de cures”, que va tenir lloc divendres passat a l’Auditori dels Caputxins de Figueres. L’esdeveniment estava organitzat per la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans de l’Alt Empordà, la Fundació Salut Empordà i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i tenia per objectiu fomentar l’envelliment saludable i actiu i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans. La jornada és pionera i de referència al sector a tot l’Estat espanyol.

Va constar de cinc conferències de persones destacades en l’àmbit de l’envelliment, l’ètica i les cures. Montse Esquerda, pediatra i directora de l’Institut Borja de Bioètica de la URL i presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya, va ser l’encarregada de fer la primera ponència amb el títol “Ampliar la mirada: de la prevenció del maltractament a la promoció del bon tracte”.

La professora emèrita d’Antropologia social de la URV, Dolors Comas d’Argemir, va ser la següent ponent en sortir a l’escenari, on va parlar del dret de la cura com a repte pel segle XXI. Montse Solé, infermera especialitzada en geriatria i directora d’Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic va ser una altra de les ponències d’interès, on va parlar de reflexions i propostes de millora en l’entorn residencial.

També van participar a la jornada Glòria Pla, psicòloga i tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà, que van parlar sobre els maltractaments a les persones grans des d’una mirada preventiva i comunitària. La darrera de les ponències va anar a càrrec de Mayte Sancho, psicòloga, gerontòloga i funcionària de l’IMSERSO. A més, també va ser directora científica de l’institut d’Investigació de la Fundació Matía. En la seva ponència, Sancho va parlar dels drets que tenen les persones en entorns d’interdependència.

L’acte, presentat pel periodista figuerenc de la Cadena SER Sergi Caballero, va comptar amb la presència de membres de la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans i de diverses autoritats, com són la presidenta de la Fundació Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, i el director de Serveis Territorials del departament de Drets Socials de la Generalitat a Girona, Raül Morales.

 

Properament, més accions contra el maltractament a la gent gran

La jornada es complementa amb un seguit d’accions que es duen a terme aquestes setmanes per prevenir el maltractament a la gent gran, organitzades per la Taula Comarcal.

Per una banda, la creació d’una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa, titulada “El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell”, a càrrec de l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe). L’objectiu d’aquesta obra és crear xarxa amb la societat per trencar prejudicis i estereotips que envolten l’envelliment, i fer arribar aquest missatge de conscienciació a la població, principalment als joves. La sessió inaugural es farà el proper dia 16 de novembre a les 11 h al Teatre El Jardí de Figueres, i hi haurà una segona sessió el mateix dia a les 18 h. Les entrades son gratuïtes i no cal reserva prèvia.

Altres funcions de l’obra “El llegat” ja previstes són el proper 22 de novembre a les 11 h al Teatre Municipal de Roses, el 2 de desembre a les 19 h al Castell de Sant Ferran de Figueres, i el 22 de gener a les 18 h al Teatre la Concòrdia d’Agullana.

Per altra banda, la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans vol implicar també el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius de la comarca. Per això, el passat 19 d’octubre es va dur a terme una sessió de formació per al professorat al Consell Comarcal de l’Alt Empordà sobre edatisme, el concepte d’estereotips i prejudicis sobre la vellesa. A més, aquesta setmana, es du a terme la setmana “Compartim”, on s’aniran a fer xerrades a les escoles i instituts de la comarca per sensibilitzar sobre l’edatisme i incorporar aquests nous conceptes a les noves generacions, a més de l’organització de diferents activitats als centres educatius.