Please enter subscribe form shortcode

10 de juny de 2024

Un estudi publicat a la revista «Brain Sciences» analitza com afecta un ictus en la qualitat de vida de persones fumadores actives

Un article publicat a la revista «Brain Sciences» analitza com afecta un ictus en la qualitat de vida de persones fumadores actives

 
El treball es titula «Diferències relacionades amb el sexe en l’ansietat, la depressió i la qualitat de vida després d’un ictus en una cohort de persones fumadores» 
 
La investigació l’ha desenvolupat un equip de nou professionals, entre els quals hi ha el doctor Armand Grau, metge de Medicina Interna de l’Hospital de Figueres
 

El metge del servei de Medicina Interna de l’Hospital de Figueres i cap d’estudis de la Fundació Salut Empordà, el doctor Armand Grau, és un dels nou integrants de l’equip de professionals que firmen l’article titulat «Sex-Related Differences in Post-Stroke Anxiety, Depression and Quality of Life in a Cohort of Smokers» (Diferències relacionades amb el sexe en l’ansietat, la depressió i la qualitat de vida després d’un ictus en una cohort de persones fumadores), que publica la revista internacional «Brain Sciences». Aquest és el primer estudi que realitza un seguiment de l’evolució de la salut mental (ansietat i depressió) i de la qualitat de vida de les persones fumadores actives que pateixen un ictus. Com a valor afegit, el treball introdueix una visió de gènere presentant els resultats obtinguts durant el seguiment de dos anys separats per homes i dones.

Entre les conclusions, destaca que l’ansietat és més freqüent en dones i en els fumadors que no poden deixar de fumar. A més, la depressió està associada a les seqüeles neurològiques post-ictus. Les persones estudiades varen manifestar uns índexs de qualitat de vida pitjors que aquells que es donen en la població general associats a la depressió, les seqüeles neurològiques i la recaiguda al tabaquisme.

De les conclusions d’aquest treball s’indueix, per tant, que per millorar la qualitat de vida dels pacients fumadors que han patit un ictus seria necessari potenciar la rehabilitació i acompanyar-la de suport per deixar de fumar, i de teràpia per a l’ansietat i la depressió quan es detecti per cerca activa.

A part del doctor Armand Grau, també firmen l’article Rosa Suñer-Soler (Universitat de Girona), Eduard Maldonado (Universitat de Vic), Joana Rodrigo-Gil (Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona), Sílvia Font-Mayolas (Universitat de Girona), Mikel Terceño (Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona), Yolanda Silva (Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona) i Joaquín Serena (Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona).

Consulta l’article «Sex-Related Differences in Post-Stroke Anxiety, Depression and Quality of Life in a Cohort of Smokers»