Inici
/
Actualitat
/
Actualitat
/
La FSE i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà signen el Compromís per l’impuls de la salut a l’Alt Empordà
La FSE i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà signen el Compromís per l’impuls de la salut a l’Alt Empordà
Actualitat 5 de desembre de 2022

La FSE i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà signen el Compromís per l’impuls de la salut a l’Alt Empordà

La FSE i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà signen el Compromís per l’impuls de la salut a l’Alt Empordà

​​​​​Les màximes representants d’ambdues institucions van signar l’acord divendres, a la jornada “Salut, territori i benestar: recerca amb Indicadors Clau a l’Alt Empordà”. Aquest Compromís serà aprovat pel Ple del Consell del mes de desembre i, després, es farà arribar als 68 ajuntaments de la comarca perquè també s’hi adhereixin

 

​​​​​La Fundació Salut Empordà (FSE) i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà han signat el Compromís per l’impuls de la salut a l’Alt Empordà, un document que reafirma l’adhesió d’ambdues institucions als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i a l’Agenda 2030. L’acord, que es va presentar i signar divendres passat, en el marc de la jornada “Salut, territori i benestar: recerca amb Indicadors Clau a l’Alt Empordà”, proposa una sèrie d’accions conjuntes i col·laboratives per fer front als múltiples reptes en salut que planteja la comarca i, de forma compartida amb el conjunt de poblacions del territori, abordar aquelles situacions que siguin comunes.

A la primera part de la jornada, Agnès Lladó, presidenta del Patronat de la FSE (el màxim òrgan de govern de l’entitat), i Sònia Martínez, presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, van pujar a dalt l’escenari de l’Auditori dels Caputxins per a signar el document i escenificar l’acord. Ara, el text serà aprovat pel Ple del Consell Comarcal del mes de desembre i, després, es farà arribar als 68 ajuntaments de la comarca perquè també s’hi adhereixin durant els primers sis mesos de l’any 2023. En paral·lel, s’iniciaran converses amb els diferents agents de salut de l’Alt Empordà per tal de crear un grup de treball que permeti executar les accions que contempla aquest Compromís.

Entre les actuacions que inclou el document, hi ha promoure propostes i projectes que ajudin a la millora de la salut dels seus ciutadans, en base a les recomanacions establertes per l’Organització Mundial de la Salut i vehiculades per les institucions polítiques del territori i els agents de salut. També, liderar una estratègia que interpel·li a actius públics i privats de la comarca en l’assoliment d’aquests compromisos, crear accions conjuntes amb els agents sanitaris del territori per tal d’incloure la salut en les polítiques impulsades des del Consell Comarcal i els municipis, i col·laborar amb l’Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte de la FSE amb l’elaboració i l’aportació d’indicadors clau per al desenvolupament del projecte INDIKA.

Jornada sobre els determinants socials de la salut

La FSE i el Consell Comarcal van signar aquest document durant la celebració de la jornada “Salut, territori i benestar: recerca amb Indicadors Clau a l’Alt Empordà”. L’esdeveniment va servir per posar sobre la taula les potencialitats i les amenaces que té la comarca en relació als determinants socials de la salut i el compliment dels ODS. I és que les desigualtats en salut deriven, en gran part, de les desigualtats socials: com pitjor és la posició social de la persona, pitjor salut té. És per això que l’acció sobre les desigualtats de salut requereix actuar a través de tots els determinants socials de la salut.

S’estima que un 80 % dels determinants de la salut són fora del sistema sanitari, per tant, molts dels problemes de salut més rellevants de les persones estan subjectes a la influència dels determinants socials i de les condicions de vida de les persones. Això són característiques individuals (edat, sexe), estils de vida, xarxa social i comunitària, condicions de vida i de treball, alimentació, accés a bens i serveis fonamentals (educació, serveis sanitaris) i influències econòmiques, culturals i ambientals.

La jornada de divendres va comptar amb l’assistència de l’Honorable Sr. Joaquim Nadal Farreras, conseller de Recerca i Universitats, i les ponències de Pere Plaja, director del departament d’Innovació, Recerca i Desenvolupament de la FSE; Oriol Turró, coordinador de l’Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte; i Anna Garriga, degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG. Va tancar el matí una taula rodona formada per professionals de diferents àmbits de la societat alt-empordanesa: Enric Pous, metge de família del consultori local de Sant Pere Pescador de l’ABS l’Escala; Helena Cortada, directora de l’Institut Cendrassos de Figueres; Diana Ballart, CEO i cofundadora de la start-up de salut i innovació The Smart Lollipop; i Imma Quintana, directora de la Fundació del Museu del Joguet de Catalunya-Figueres.