Per treballar a favor dels drets de les persones grans és necessari posar l’accent en la individualitat i deixar de veure-les com un col·lectiu
És una de les conclusions del treball realitzat per les 200 persones participants a la 4a jornada dels drets de les persones grans que va tenir lloc divendres passat
El recull de conclusions marcaran el full de ruta a seguir per la Taula comarcal pels drets de les persones grans de l’Alt Empordà en els propers anys
Una de les principals conclusions que s’extreu del treball realitzat per les 200 persones que van participar, divendres passat, a la 4 jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”, és que cal començar a veure les persones grans d’una forma individual i no emmarcades dins d’un col·lectiu homogeni, la qual cosa permetrà tenir en compte les diferents variables de cada persona i garantir el respecte pels seus drets. En aquesta ocasió, l’esdeveniment, organitzat per la Taula comarcal pels drets de les persones grans de l’Alt Empordà, tenia un format diferent per fomentar el treball en xarxa i la implantació de bones pràctiques entre les persones participants. El recull de conclusions fruit de la jornada marcaran el full de ruta a seguir en els propers anys per aquesta Taula, la qual està liderada per la Fundació Salut Empordà, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres.
Arran del canvi de format, aquest 2024, s’havia limitat l’aforament a 120 persones per a facilitar el treball per grups. No obstant això, davant l’alta demanda d’inscripcions, l’organització va decidir ampliar-lo fins a arribar a les 200 participants.
Tres eixos de treball
A la seva quarta edició, la jornada va comptar amb una part titulada “Passar de la teoria a la pràctica. Fer efectius els drets en els recursos per a les persones grans”, que buscava que els participants a l’esdeveniment treballessin entorn a tres eixos: el paternalisme i l’edatisme; les diversitats de les persones adultes majors (edat, gènere, cultura, ètnia, creences espirituals i religioses, identitat sexual, etc.), i cures de llarga durada i situacions complexes en persones grans (malaltia avançada, final de vida). En total, es van crear sis grups i cada un estava dinamitzat per professionals vinculats a la Taula.
Pel que fa a l’eix dedicat al paternalisme i l’edatisme, els participants van concloure que un dels aspectes a tenir en compte és que cal evitar l’ús d’un llenguatge i un to inadequat, infantilitzador i edatista quan parlem a una persona gran. També es va fer l’observació que existeixen dificultats d’accessibilitat i barreres que limiten el control de la gent gran de les seves vides o dels serveis que sol·liciten. Per exemple, els sistemes burocratitzats i amb suport bàsicament informàtic fan difícil o impossible l’accés de les pròpies persones, obligant que sigui la família la interlocutora amb els professionals. I un altre dels temes que es van fer palesos va ser la poca visió que té la societat per actuar de forma preventiva.
Quant a l’eix dedicat a les diversitats de les persones grans, es va determinar que, en general, veiem més estereotips o mites sobre els grups de persones que la persona en si mateixa amb característiques pròpies. Els participants també van deixar constància que costa identificar els valors i les opcions personals de cada persona. I es va posar d’exemple que és més fàcil respectar el veganisme que un altre tipus de preferències o identitats, personals, culturals o religioses. En l’entorn social i comunitari, es va posar de relleu que hi ha una manca de polítiques d’atenció centrada en la persona.
Finalment, un dels temes que es van tractar en l’eix dedicat a les cures de llarga durada, va ser la no acceptació per part d’algunes persones de les seves dificultats o de les limitacions que presenten. En aquest sentit, es va assenyalar que algunes persones els costa pensar en moments de més fragilitat o de fi de vida, la qual cosa limita o dificulta que puguin prendre decisions prèviament en relació a aquest assumpte, i també hi ha una manca de formació a les organitzacions per abordar casos complexos.
Els drets de les persones grans
A la jornada també es va presentar el document “Atenció digna a les persones”, elaborat per la comissió de centres i de serveis socials i sanitaris de la Taula comarcal pels drets de les persones grans de l’Alt Empordà. Es tracta d’un recull dels nou drets que tenen les persones grans, amb l’objectiu de donar-los a conèixer i prevenir els maltractaments a les persones a qui es dona suport social i/o sanitari i a les seves famílies. A més del recull de drets, el document també inclou una sèrie d’exemples de bones pràctiques per a facilitar la identificació.
Va tancar l’esdeveniment una conferència en línia d’Isolina Dabove, docent i investigadora de la Facultat de Dret de la Universitat de Buenos Aires i especialista en Filosofia del Dret i Dret de la Vellesa. A la seva xerrada, Isolina Dabove va abordar les desigualtats generades per la transformació digital de la societat i la coneguda com a bretxa digital de les persones més grans, la qual cosa es converteix en una nova manera d’edatisme.
Actes complementaris a la jornada
Una de les activitats que complementen la jornada és l’exposició “Ser cuidador”, instal·lada a l’Auditori dels Caputxins i que, després, seguirà un camí itinerant per diferents municipis de la comarca, el primer dels quals serà Vilafant a partir del 16 de novembre. La mostra recull una selecció de fotografies de Joan Cabotti que mostren instants quotidians de la vida de l’actor vilafantenc Joan Salas en el seu rol real de cuidador de la seva mare, Emilia Guillén. Joan Salas ha preparat un muntatge teatral titulat “Un cuidador (in)expert” que també s’emmarca en la programació pels drets de les persones grans i que presentarà el 18 de gener al Teatre de Roses i el 27 de febrer a La Cate de Figueres.
Amb aquesta voluntat de sensibilitzar la població sobre la importància de promoure relacions respectuoses i saludables que afavoreixin un envelliment digne i amb sentit, la Taula també ha impulsat, per aquesta setmana, la realització d’una pintura mural en una de les parets del pati de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. Anirà a càrrec de Marina Capdevila, artista catalana reconeguda a escala internacional, i el missatge del mural girarà a l’entorn dels drets de les persones grans.
Per la seva banda, la Biblioteca Fages de Climent de Figueres s’ha sumat aquest any a les iniciatives impulsades per la Taula i ha promogut una actuació de la Bel Contes, titulada “Contes per fer-se gran”, per al dissabte 16 de novembre a les 12 del migdia.
Totes les activitats programades culminaran el 13 de juny amb la Caminada pels Drets de les Persones Grans. Aquesta acció es fa amb motiu del Dia Mundial sobre la presa de consciència dels maltractaments a les persones grans.