Aquest projecte té com a objectiu millorar la gestió dels pacients, personalitzant-la segons les característiques de cada cas i millorant-ne l’eficiència, a l’hora que es preserva la confidencialitat i seguretat de les dades dels pacients.
Per fer-ho, el projecte consisteix a crear un sistema de suport de decisió (SSD) que millori la gestió del pacient adult amb IC i del pacient pediàtric amb bronquiolitis.
Els serveis d’urgències estan sotmesos a una important pressió assistencial degut a l'elevat nombre de visites. L´elevat cost de l'atenció en urgències en relació amb altres departaments i a l'augment de la població fa necessari la utilització de metodologies per diferenciar de manera fiable entre les situacions urgents i no-urgents, és a dir, la identificació d´aquelles condicions adequades i inadequades per al tractament en situacions urgents que representa una etapa crítica per la millora en l´atenció.
En aquest sentit, la insuficiència cardíaca (IC) és una de les despeses més elevades en el pacient a nivell ambulatori. L'IC dificulta les funcions circulatòries del cor danyant la capacitat del ventricle per omplir o expulsar sang. Es caracteritza per símptomes com la inflor en els turmells i fatiga acompanyats de signes com la pressió venosa jugular elevada, esquerdes pulmonars i edema perifèric, causat per anormalitats cardíaques estructurals o funcionals o no cardíaques.
Per altra banda, la bronquiolitis aguda (BA) és una malaltia molt freqüent en la infància, amb una incidència anual del 10% en menors de dos anys, que ocasiona una important demanda assistencial en atenció primària (freqüència de consultes entre 4-20%) i en les urgències hospitalàries (freqüència de consultes entre 0,8-2,5%).
El projecte proposa el desenvolupament d’una eina de suport a la decisió, mitjançant algoritmes que permetin millorar la precisió en el diagnòstic, l’estratificació del risc i el pronòstic d’aquestes dues patologies en l’àmbit d’urgències.
A més, també hi ha una necessitat urgent de formar i validar el rendiment d'aquests models utilitzant conjunts de dades externs sense comprometre la informació clínica dels pacients. Per això, prèviament s´han identificat diverses aproximacions de tipus federat que apunten a la possibilitat de desplegar i avançar en models en el sistema de suport de decisió (SSD) de manera federada.
El projecte es realitzarà a l'Hospital del Mar e col·laboració amb la Fundació Salut Empordà, l'Hospital Sant Joan de Déu - Barcelona i el Consorci Hospitalari de Vic.
Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.
Els objectius de l’estudi són estimar la freqüència de fumadors en pacients amb malaltia intersticial, descriure l’hàbit tabàquic en els pacients amb diagnòstic de Fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) i caracteritzar el tabaquisme en els pacients amb FPI enfront a altres tipus de malaltia intersticial difusa (EDIP)
El registre ULFI pretén ser una base de dades per augmentar el coneixement dels trastorns del metabolisme dels lípids dels pacients de l’Alt Empordà i millorar-ne el diagnòstic i tractament
L’estudi pretén analitzar el rendiment d’uns classificadors basats en intel·ligència artificial (IA) sobre imatge dermatoscòpica obtinguda a l’atenció primària i que actualment es diagnostica mitjançant teledermatologia.