El “Multiple Sclerosis Health Literacy Questionnaire (MSHLQ)” és un instrument orientat a les persones amb esclerosi múltiple que permet mesurar l’alfabetització en salut. Aquest qüestionari representa una eina útil per mesurar l’efectivitat de les estratègies dirigides a informar, educar i involucrar a aquesta població en les seves cures. Tanmateix, la versió disponible d’aquest instrument no s’adequa al context nacional, pel que és necessària la seva adaptació i validació d’acord amb les directrius proposades per la iniciativa internacional “COnsensus-based Standards for the selection of Health” (COSMIN).
El projecte te per objectiu adaptar i validar el MSHLQ a la població espanyola amb esclerosi múltiple.
Es combinaran diferents dissenys per l’adaptació i la validació de la versió en castellà del MSHLQ. Es seguirà un procés de dues etapes. La primera etapa estarà dirigida a la traducció i adaptació cultural del qüestionari, seguint les recomanacions dels experts en psicometria, per obtenir una nova versió anomenada MSHLQ-SPA. En la segona fase s’avaluaran les propietats de mesura del MSHLQ-SPA, en base a la Teoria Clàssica dels Tests i a la iniciativa COSMIN. S’estima una grandària mostral de 300 participants els quals hauran de ser adults, diagnosticats d’ esclerosi múltiple i estar atesos una unitat d’esclerosi múltiple de l’Hospital Santa Caterina o l’Hospital de Figueres.
Disposar de l’MSHLQ-SPA permetria als professionals sanitaris comptar amb una eina útil per planificar les intervencions d’educació per la salut, avaluar-ne l’eficàcia i realitzar- ne millores basades en les necessitats reals de cada context. En conseqüència s’augmentaria el coneixement i la comprensió de la malaltia en persones amb EM, millorant-ne l’apoderament i compromís envers la pròpia salut.
Al projecte hi son involucrats l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona de l'Hospital Santa Caterina de Salt, l'Hospital Universitari Dr Josep Trueta, el Health and Healthcare research group del Departament d'infermeria de la Facultat d'infermeria de la Universitat de Girona, la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) de Barcelona, l'Institut Català de la Salut de la Gerència Territorial de Barcelona i l'Hospital de Figueres.
Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.
L’estudi pretén desenvolupar i validar un algoritme d’avaluació de riscos integral i millorat que integri biomarcadors d’ARN sanguini, dades clíniques i centrades en el pacient i avaluar el valor predictiu incremental en comparació amb un model de risc tradicional
El Sevoflurà és un anestèsic que s’utilitza habitualment per la inducció i manteniment de l’anestesia general en cirurgia. L’objectiu de l’estudi és obtenir mesures validades i representatives de l’exposició a sevoflurà per via inhalada dels treballadors que l’apliquin de forma tòpica en ferides complexes doloroses.
El registre ULFI pretén ser una base de dades per augmentar el coneixement dels trastorns del metabolisme dels lípids dels pacients de l’Alt Empordà i millorar-ne el diagnòstic i tractament