Estudi per comparar l'eficàcia de MK-0616 front a 3 tractaments comparatius: ezetimiba, àcid bempedoic i ezetimiba + àcid bempedoic en quant a la variació percentual mitjana del C-LDL entre moment basal i dia 65.
Les malalties cardiovasculars, principalment la malaltia cardiovascular ateroescleròtica (ECVA), son la principal causa de mortalitat a escala mundial i un factor important que contribueix a la discapacitat. En estudis epidemiològics, genètics i d'intervenció clínica s'ha comprovat que el C-LDL s'associa casualment a la ECVA i que les reduccions per modificacions del mode de vida i farmacològiques del C-LDL disminueixen el risc d'infart de miocardi, ictus i mort per malaltia cardiovascular. Tot i disposar de varis tractaments reductors de C-LDL provats (per exemple, estatines, ezetimiba, segrestadors d'àcids biliars i inhibidors de la PCSK9 injectables) una proporció considerable de pacients amb hipercolesterolèmia no assoleix els objectius de C-LDL recomanats per les directrius.
L'us d'ezetimiba, un inhibidor de l'absorció de colesterol, produeix una reducció addicional de C-LDL quan s'afegeix tractament amb estatines sense plantejar problemes de seguretat importants. S'han mostrat efectes beneficiosos addicionals del tractament complementari amb ezetimiba en diversos assajos clínics. Per la seva banda, l'àcid bempedoic és un nou fàrmac no estatínic que inhibeix la biosíntesi del colesterol per la mateixa via que les estatines. S'administra com a fàrmac i es converteix en fàrmac actiu al fetge, però no en el múscul. Els assajos clínics de fase 2 i 3 han mostrat resultats prometedors en relació amb la seva seguretat i eficàcia, ja sigui monoteràpia o en combinació amb estatines o ezetimiba, entre diferents perfils de pacients, inclosos aquells amb intolerància a les estatines.
La PCSK9 és una diana perfectament validada per a reduir el C-LDL i disminuir el risc d'ECVA, amb una genètica humana sòlida que implica una funció important de la PCSK9 en la regulació C-LDL. Les molècules circulants de PCSK9 s'uneixen als receptors de LDL de la superfície cel·lular i dirigeixen els receptors als lisosomes intracel·lulars per a la seva degradació en lloc de tornar a la superfície (veure imatge, apartat "a"). Això redueix la depuració de C-LDL de la circulació. Per tant, el bloqueig de la interacció PCSK9 - receptor de LDL augmenta les concentracions en estat d'equilibri dels receptors hepàtics de LDL de la superfície cel·lular (veure apartat "b" de la imatge), el que potencia la depuració de C-LDL i en redueix la concentració circulant.
Diversos inhibidors de la PCSK9 injectables han produït importants reduccions del C-LDL i han rebut autorització reglamentaria per tractar la hipercolesterolèmia. A diferència d'aquestes teràpies injectables, MK-0616 és un inhibidor de la PCSK9 d'administració oral per a tractar la hipercolesterolèmia que pot assolir una reducció del C-LDL similar a la que aconsegueixen els inhibidors de la PCSK9 injectables i ofereix possibles avantatges en quant a simplicitat d'administració, preferència del pacient i accés.
Els objectius principals d'aquest estudi de fase 3 son avaluar l'eficàcia de MK-0616 per a reduir la C-LDL en comparació amb ezetimiba, o bé àcid bempedoic o bé ezetimiba + àcid bempedoic en participants amb hipercolesterolèmia.
L'investigador principal de l'estudi és Àlex Vila Belmonte.
Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.
Assaig clínic a Catalunya (Hospital Trueta i Hospital Sant Joan de Déu) finançat per l’ISCIII que té com a objectiu determinar si el tractament amb mig comprimit del medicament SPIOMET evita l’acceleració de la maduració òssia i de la pubertat en nenes amb pubertat avançada, en paral·lel amb una reducció del greix hepàtic i visceral
L’objectiu de l’estudi consisteix en reduir la polifarmàcia i en concret la quantitat de fàrmacs previstos als pacients de la unitat de psicogeriatria-llarga estada entre maig i desembre de 2024 a través de l’aplicació dels criteris STOPP-START (versió 3)
L’objectiu de l’estudi és avaluar el treball multidisciplinari durant la internació i principalment en el seguiment a l’alta, en les diferents àrees de control, en funció del reingrés de pacients amb MPOC de moderada a severa a l’hospital de Figueres