Inici
/
Recerca
/
Efectes del tractament amb SPIOMET a meitat de dosi en nenes amb pubertat avançada i acceleració de la maduració òssia: Estudi multicèntric, aleatoritzat i controlat amb placebo
pubertat precoç
RECERCA
Efectes del tractament amb SPIOMET a meitat de dosi en nenes amb pubertat avançada i acceleració de la maduracó òssea: Estudi multicèntric, aleatoritzat i controlat amb placebo

Assaig clínic a Catalunya (Hospital Trueta i Hospital Sant Joan de Déu) finançat per l’ISCIII (ICI21/00005) que té com a objectiu determinar si el tractament amb mig comprimit del medicament SPIOMET (aquest mig comprimit conté tres principis actius coneguts amb efectes metabòlics favorables: 25 mg d’espironolactona; 3,75 mg de pioglitazona; i 425 mg de metformina) evita l’acceleració de la maduració òssia i de la pubertat en nenes amb pubertat avançada, en paral·lel amb una reducció del greix hepàtic i visceral.

La pubertat és un important període físic i psicosocial de la vida en el que l'individu desenvolupa característiques sexuals i assoleix la capacitat reproductiva. Aquesta està controlada per la reactivació de l'eix hipotalàmic hipofisari-gonadal (HHG), que desencadena l'alliberament de kisspeptina i la secreció pulsàtil de l'hormona alliberadora de gonadotropines (GnRH) que al seu torn impulsa la síntesi de gonadotropines hipofisàries.

Durant les últimes dècades, hi ha hagut una tendència mundial d’inici de la pubertat  i menarquia cap a edats més primerenques en les nenes. En l'actualitat, la mitjana d'edat d'inici de la pubertat s'estableix per sota dels 10 anys, el que representa un avenç de gairebé tres mesos per dècada des del 1977. Diversos estudis recents han observat que el sobrepès/obesitat infantil pot influir en la disminució global de l'edat de la pubertat, i presenten la pubertat precoç com una resposta adaptativa a l’acumulació de greix ectòpic en nenes amb d'un desajust entre el pes prenatal disminuït i un pes postnatal augmentat. Si aquesta dinàmica endocrina compensatòria es manté anys després de la menarquia, augmenta la probabilitat de desenvolupar la Síndrome de la Ovària Poliquistica (SOPQ) durant l'adolescència.

Ja s'han realitzat estudis pilot fent servir una combinació en dosis baixes de tres medicaments: espironolactona (50 mg),  pioglitazona (7,5 mg) i metformina (850 mg) en tres comprimits separats (anomenats conjuntament SPIOMET) que ha demostrat que és capaç de revertir el fenotip SOPQ en adolescents després d'un any de tractament.

En el present estudi, es proposa realitzar un estudi multicèntric, aleatoritzat, controlat amb placebo utilitzant només la meitat del comprimit SPIOMET per tal de reduir el greix ectòpic per diferents vies i, per tant, alentir la maduració accelerada en les nenes amb pubertat avançada que tinguin antecedents de baix pes prenatal i elevat pes postnatal.

L'investigador principal de l'estudi és el Dr. Abel López Bermejo, del Servei de Pediatria de l'Hospital Dr. Josep Trueta en col·laboració amb la Lourdes Ibáñez Toda, del Servei d'Endocrinologia Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu.

Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.

Altres projectes
Estudi de l’anèmia en pacients en hemodiàlisi en relació a l’aplicació d’un protocol de desconnexió
Estudi de l’anèmia en pacients en hemodiàlisi en relació a l’aplicació d’un protocol de desconnexió

L’estudi consisteix a analitzar els nivells d’hemoglobina en pacients de diàlisi en Tractament Renal Substitutiu quan s’administra 240 ml de líquid de restitució. L’objectiu és reduir la freqüència amb que es produeix anèmia associada a malaltia renal crònica.

Realització i transmissió en temps real de POCUS en el codi infart mitjançant l’APP ODISEA
Realització i transmissió en temps real de POCUS en el codi infart mitjançant l’APP ODISEA

El projecte pretén comprovar que es pot realitzar l’ecografia al punt d’acció (POCUS) de manera ràpida i de qualitat a nivell prehospitalari en pacients codi infart, compartint loops ecocardiogràfics en temps real amb el servei de cardiologia de l’hospital CODI IAM mitjançant l’APP ODISEA

Gestió del pacient al Hospital: Sistemes de Suport a la Decisió federats (SSDf) per al maneig de pacients adults amb insuficiència cardíaca (IC) i pediàtrics amb bronquiolitis
Gestió del pacient al Hospital: Sistemes de Suport a la Decisió federats (SSDf) per al maneig de pacients adults amb insuficiència cardíaca (IC) i pediàtrics amb bronquiolitis

Aquest projecte té com a objectiu millorar la gestió dels pacients, personalitzant-la segons les característiques de cada cas i millorant-ne l’eficiència, a l’hora que es preserva la confidencialitat i seguretat de les dades dels pacients.