La disponibilitat d'eines d'estratificació necessàries per optimitzar i personalitzar les intervencions en pacients amb insuficiència cardíaca (IC) a la fase posterior a l'alta és una necessitat no coberta.
Per això es planteja desenvolupar i validar un algoritme d'avaluació de riscos integral i millorat que integri biomarcadors d'ARN sanguini, dades clíniques i centrades en el pacient i avaluar el valor predictiu incremental (discriminació i reclassificació) en comparació amb un model de risc tradicional.
Es realitza un estudi multicèntric, observacional, prospectiu, transversal i longitudinal integrat per 3 cohorts diferents per a 1) descobriment de biomarcadors d'ARN (60 mostres de casos i controls aparellades), 2) derivació del model (516 mostres de casos i controls aparellades) i 3) validació (nova cohort prospectiva de 558 pacients consecutius reclutats a 4 centres hospitalaris) segons una anàlisi de la declaració TRIPOD tipus 3. S'estudiaran en total 1.134 pacients consecutius amb hospitalització o visita urgent per IC en els 30 dies precedents a la inclusió amb seguiment a 6 mesos.
S'analitzarà la informació clínica centrada en el pacient i de biomarcadors d'ARN.
El resultat d'aquest projecte seria una eina d'estratificació barata i no invasiva per als metges de l'àmbit d'atenció primària per detectar pacients amb IC amb risc d'esdeveniments adversos i impulsar intervencions preventives personalitzades precoces. Aquesta nova eina suposarà un avenç innovador en les estratègies d'avaluació de riscos amb potencial transferència de coneixement a la nostra societat. La seva implementació salvaria vides i recursos contribuint a apuntalar la sostenibilitat del nostre sistema sanitari públic.
Autors de la Fundació Salut Empordà: Anna Palou i Agustín López. Investigador principal Josep Comín-Colet de l’IDIBELL.
Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.
L’estudi consisteix a analitzar els nivells d’hemoglobina en pacients de diàlisi en Tractament Renal Substitutiu quan s’administra 240 ml de líquid de restitució. L’objectiu és reduir la freqüència amb que es produeix anèmia associada a malaltia renal crònica.
El projecte pretén comprovar que es pot realitzar l’ecografia al punt d’acció (POCUS) de manera ràpida i de qualitat a nivell prehospitalari en pacients codi infart, compartint loops ecocardiogràfics en temps real amb el servei de cardiologia de l’hospital CODI IAM mitjançant l’APP ODISEA
Aquest projecte té com a objectiu millorar la gestió dels pacients, personalitzant-la segons les característiques de cada cas i millorant-ne l’eficiència, a l’hora que es preserva la confidencialitat i seguretat de les dades dels pacients.