L’objectiu de l’estudi és avaluar el treball multidisciplinari durant la internació i principalment en el seguiment a l’alta, en les diferents àrees de control, en funció del reingrés de pacients amb MPOC de moderada a severa a l’hospital de Figueres.
La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una malaltia d'alta prevalença, de base inflamatòria i compromís sistèmic, associat a múltiples comorbiditats que afecten sinèrgicament a la qualitat de vida i pronostic dels pacients.
Els pacients diagnosticats amb MPOC i classificats de moderats a severs tenen altes possibilitats de patir regularitzacions al llarg de la seva malaltia, el que produeix un augment del nombre de internacions d'aquests al llarg del temps, augmentant així la comorbiditat. A més, s'ha convertit en un problema des de el punt de vista de la gestió hospitalària ja que provoca major requeriment d'ocupació de llits i de llargues estades hospitalàries, generant així un augment dels costos sanitaris.
L'Hospital de Figueres compta amb diferents serveis per on poden ingressar aquests pacients, des del servei d'urgències fins a la sala d'internació de pneumologia, des de medicina interna o el servei de geriatria. A l'alta també hi ha diverses possibilitats respecte al control de símptomes. Hi ha pacients que continuen el seu tractament a l'Hospital d'Atenció Intermèdia (HAI Bernat Jaume) i altres tornen a domicili amb seguiment de l'Hospital de Dia de pneumologia, mitjançant controls telefònics des de pneumologia i, un gran nombre de pacients, controlats des d'Atenció Primària.
No obstant, hi ha un gran nombre de pacients que reingressen per reaguditzacions associables al mateix episodi. Degut a això, ens trobem que en l pràctica diària tenim que revisar què es el que va passar durant l'ingrés i l'alta, de una forma més detallada, per intenta disminuir una nova internació. Per això l'objectiu general de l'estudi és revisar de forma retrospectiva el que va esdevenir amb els pacients dels últims 24 mesos i analitzar quines noves tàctiques i estratègies podrien millorar el control post-alta dels pacients i possiblement disminuir el reingrés.
Per tal de complir l'objectiu de l'estudi, s'analitzaran els ingressos als 30 dies d'alta a domicili en pacients amb MPOC moderat-sever ingressats a l'hospital de Figueres i es compararan les característiques del MPOC a l'ingrés i a l'alta entre pacients segons la seva derivació.
Les autores de l'estudi son Florencia Pigliacampo, del Servei de Pneumologia, i Elvira Huertas, de la Unitat de Geriatria del Sociosanitari Bernat Jaume.
Per a qualsevol dubte sobre el Protocol, podeu Contactar amb l'Institut de Recerca.
L’estudi consisteix a analitzar els nivells d’hemoglobina en pacients de diàlisi en Tractament Renal Substitutiu quan s’administra 240 ml de líquid de restitució. L’objectiu és reduir la freqüència amb que es produeix anèmia associada a malaltia renal crònica.
El projecte pretén comprovar que es pot realitzar l’ecografia al punt d’acció (POCUS) de manera ràpida i de qualitat a nivell prehospitalari en pacients codi infart, compartint loops ecocardiogràfics en temps real amb el servei de cardiologia de l’hospital CODI IAM mitjançant l’APP ODISEA
Aquest projecte té com a objectiu millorar la gestió dels pacients, personalitzant-la segons les característiques de cada cas i millorant-ne l’eficiència, a l’hora que es preserva la confidencialitat i seguretat de les dades dels pacients.