INDIKA
Dades interactives

Sociodemografia

 

S’estima que fins a un 80 % dels determinants de la salut estan fora de l’àmbit estrictament sanitari, depenent més de factors socials, econòmics, demogràfics i altres. És per aquesta raó que s’ha impulsat la creació dels Indicadors Clau de l’Alt Empordà, que pretén abastar una part significativa de tots aquests determinants.

 

Els següents mapes interactius proporcionen una forma més visual i ampliada d’alguns d’aquests indicadors, amb previsió d’anar creixent de forma gradual.

 

Cribratge de càncer de mama

 

El càncer de mama és una de les principals causes de mortalitat en les dones majors de 35 anys. La detecció precoç és important tant per reduir la mortalitat com per evitar els tractaments més agressius que son necessaris en estadis avançats de la malaltia. El programa de detecció precoç de càncer de mama invita a totes les dones de 50 a 69 anys i consisteix en la realització d’una mamografia (radiografia de les mames) cada dos anys. Aquí es presenten els resultats sectoritzats per cada Àrea Bàsica de Salut de l’Alt Empordà. A tota la comarca s’han detectat per mitjà del programa de cribratge un total de 98 càncers de mama entre el 2019 i el 2022.

 

És possible que part de les dones convidades hagin realitzat una mamografia pel seu compte a través d’entitats fora del programa de cribratge, sector que se suma als valors de participació per establir una cobertura total del programa.

 

 

Cribratge de càncer de colon

 

La detecció precoç de càncer de colon es especialment important per al seu tractament. De forma sistemàtica es convida a tota la població, sectoritzant per Àrees Bàsiques de Salut del grup d’edat de risc seleccionat (majors de 65 anys) a realitzar-se una Prova de Detecció de Sang en Femta (o PDSOF). En cas que aquesta doni positiva, se’ls convida a realitzar-se una colonoscòpia a través de la qual es podrà confirmar la presencia o no de càncer de colon.

 

Això forma part d’un Programa de Cribratge a tot Catalunya i que a l’Alt Empordà es finalitza a la Fundació Salut Empordà.

El temps que es triga des de que s’inicia fins que acaba tot aquest procés entre un mateix grup de pacients s’anomena ronda.

Des de l’any 2016 s’han obert i tancat fins a tres rondes iniciades al 2016, 2018 i 2020 respectivament.

 

Dades de vulnerabilitat

 

D’entre tots els enfocaments i tècniques disponibles orientats cap a l’anàlisi de la vulnerabilitat social, es considera que els sistemes d’indicadors socials són un dels mètodes més adequats per estudiar aquest fenomen. L’interès per avaluar les situacions de vulnerabilitat social que resulten de les de desigualtat, ha conduit a la construcció de multitud d’indicadors. La seva utilització respon a la necessitat de mesurar i quantificar aquestes debilitats complexes (socials i econòmiques, principalment) i poder sintetitzar-les en un sol numero o índex general, amb l’objectiu de conèixer com evolucionen al llarg del temps i, també, com un mecanisme per a ajudar en la planificació, execució, i avaluació de polítiques de caràcter social.

 

Aquests mapes s’han creat a partir de la metodologia de l’Índex de Vulnerabilitat Social (IVS) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), prenent com a mostra tot Catalunya, i representant únicament l’Alt Empordà amb dades de 2021 i 2023.