Please enter subscribe form shortcode

28 de febrer de 2024

Un estudi mostra que hi ha una relació inversa entre la lipoproteïna (a) i els triglicèrids en certes dislipèmies

Un estudi mostra que hi ha una relació inversa entre la lipoproteïna (a) i els triglicèrids en certes dislipèmies  

El doctor Àlex Vila, responsable de la Unitat de Lípids de l’Hospital de Figueres, ha participat com a coautor en el treball

El doctor Àlex Vila, responsable de la Unitat de Lípids de l’Hospital de Figueres, ha participat com a coautor en un estudi, publicat recentment a la Revista Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, que analitza la relació entre la lipoproteïna(a) i els triglicèrids en diferents tipus de dislipèmies. Aquest estudi ha estat realitzat en col·laboració amb altres centres i es basa en dades del Registre de Dislipèmies de la Societat Espanyola d’Arterioesclerosi, que recull informació de 61 Unitats de Lípids de tot el país.

Els resultats d’aquest estudi, per al qual s’han analitzat 5.275 pacients, mostren que hi ha una relació inversa entre la lipoproteïna (a) i els triglicèrids en certes dislipèmies. En termes senzills, això significa que en algunes situacions, com la hipertrigliceridèmia causada per sobreproducció de triglicèrids en persones sense diabetis, obesitat o sense mutació genètica d’hipercolesterolèmia familiar, s’observa una disminució en els nivells de lipoproteïna (a). No obstant això, aquesta relació no sembla ser present en situacions en què hi ha problemes en la degradació dels triglicèrids, com en el cas de la diabetis o l’obesitat.

“Amb la participació de la Unitat de Lípids de l’Hospital de Figueres en aquest estudi, es demostra el nostre compromís amb la Societat Espanyola d’Arteriosclerosi i la recerca en aquest àmbit. Estem compromesos a seguir investigant i a fer aportacions al coneixement científic per millorar la salut de la població en general”, ha explicat el doctor Àlex Vila.

A més d’Àlex Vila, en aquest estudi també han participat els següents professionals: Victoria Marco-Benedí, Ana Cenarro, Martín Laclaustra, Pilar Calmarza, Ana M. Bea, Carlos Morillas-Ariño, José Puzo, Juan Diego Mediavilla García, Amalia Inmaculada Fernández Alamán, Manuel Suárez Tembra i Fernando Civeira.

Consulta l’article: «Influencia de la concentración de triglicéridos en la lipoproteína(a) en función de la dislipidemia»