Please enter subscribe form shortcode

13 d'octubre de 2023

Un estudi analitza el desànim de pacients d’Esclerosi Múltiple en forma recurrent

Un estudi analitza el desànim de pacients d’Esclerosi Múltiple en forma recurrent

 
La neuròloga de la FSE Olga Carmona forma part de l’equip d’investigadors principals d’aquest projecte, en el qual també ha col·laborat la infermera referent del Servei de Neurologia de l’Hospital de Figueres, Mati Rubio
 

La National Library of Medicine recull un article dedicat a l’estudi ‘Hopelessness in Patients with Early-Stage Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis’ (Desesperança en pacients amb Esclerosi Múltiple remitent-recurrent en fase inicial), en el qual participa com a investigadora principal la neuròloga de la Fundació Salut Empordà Olga Carmona i hi col·labora la infermera referent del Servei de Neurologia de l’Hospital de Figueres, Mati Rubio. L’estudi analitza “la desesperança o desànim” percebut per 189 pacients d’Esclerosi Multiple en forma recurrent, de menys de tres anys d’evolució de la malaltia i amb una discapacitat lleu, mitjançant l’escala STHS (State-Trait Hopelessness scale). Fins al 60 % dels pacients, refereixen “desesperança” en grau moderat-sever, correlacionant-se directament amb simptomatologia depressiva, major edat i problemes cognitius per al desenvolupament de tasques laborals.

L’equip d’investigadors que han elaborat l’estudi el formen els següents professionals: Susana Sainz de la Maza, Jorge Maurino, Tamara Castillo-Triviño, Mónica Borges, Berta Sebastián Torres, Javier Sotoca, Ana María Alonso Torres, Ana B. Caminero, Laura Borrega, José L. Sánchez-Menoyo, Francisco J. Barrero-Hernández, Carmen Calles, Luis Brieva, María Rosario Blasco, Julio Dotor García-Soto, Ana Rodríguez-Regal, Laura Navarro-Cantó, Eduardo Agüera-Morale, Moisés Garcés, Olga Carmona, Laura Gabaldón-Torres, Lucía Forero, Mariona Hervás i Rocío Gómez-Ballesteros.

L’article: Hopelessness in Patients with Early-Stage Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis