Please enter subscribe form shortcode

6 de febrer de 2024

La Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Figueres redueix la taxa de bacterièmies gràcies al canvi dels taps de catèter

La Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Figueres redueix la taxa de bacterièmies gràcies al canvi dels taps de catèter 

 

L’efectivitat d’un nou model de tap s’ha demostrat en l’últim any, amb la realització d’un estudi

 

Un estudi elaborat per professionals de la Unitat de Diàlisi del Servei de Nefrologia de l’Hospital de Figueres ha permès demostrar, en el període del darrer any, que es pot reduir la taxa de bacterièmies gràcies a un canvi de taps de catèter. La bacterièmia es defineix com la presència de bactèries a la sang i és una de les principals infeccions associades a l’ús de catèters. D’acord amb aquest treball, la substitució de taps d’un sol ús per un tap que es canvia un cop a la setmana ha suposat una disminució de la manipulació del catèter i, en conseqüència, una menor possibilitat d’infeccions. El nou model de tap que es fa servir en el procediment de cateterització s’anomena Luer Lock i està dissenyat per segellar i protegir l’extrem del catèter i la xeringa.

“Les dues connexions del catèter són obertes i, fins fa poc més d’un any, col·locàvem uns taps d’un sol ús. Les sessions de Diàlisi són tres cops a la setmana i cada cop els trèiem, els llançàvem i en tornàvem a col·locar de nous. Va coincidir que teníem molts catèters i es produïen bastants infeccions bacterianes. Va sortir la possibilitat d’utilitzar aquests taps Luer Lock, que tenen una membrana a la qual es connecta directament la xeringa i amb què l’entrada del catèter queda tapada. Per això, no cal canviar-los en cada sessió sinó un cop finalitzen les tres sessions setmanals. D’aquesta manera, evitem múltiples manipulacions i el resultat ha estat molt efectiu, perquè s’han reduït les bacterièmies”, explica Míriam Lladó, una de les infermeres de la Unitat de Diàlisi que ha participat en l’estudi, juntament amb les també infermeres Cristina Pena, Laia Reixach, Cristina Vázquez i Alícia Rey.

“El benefici de l’ús d’aquests taps Luer Lock no és només per a la salut de les persones amb insuficiència renal que han de fer diàlisi, sinó que també ha tingut un impacte econòmic important, ja que s’han reduït moltes despeses. Una bacterièmia representa que s’han d’administrar antibiòtics, tornar al quiròfan a col·locar un nou catèter i, fins i tot, hi ha la possibilitat d’ingrés hospitalari. Tot això té un cost molt elevat per a l’hospital que es pot estalviar amb una reducció d’aquest tipus d’infeccions”, ha anotat Alícia Rey, cap d’infermeria del Servei de Nefrologia.