Please enter subscribe form shortcode

31 d'agost de 2023

Tres projectes d’Atenció Primària i Comunitària de l’ABS l’Escala guanyen una subvenció del Departament de Salut

Tres projectes d’Atenció Primària i Comunitària de l’ABS l’Escala guanyen una subvenció del Departament de Salut

 
Els treballs aborden temàtiques com la prescripció social, la percepció de la violència de gènere i els estereotips en l’àmbit de l’adolescència i la salut mental en pacients pediàtrics
 

Tres projectes de salut comunitària que es desenvolupen a l’ABS l’Escala, i que han comptat amb el suport de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà (FSE), han guanyat una subvenció del Departament de Salut de la Generalitat en diferents categories. La convocatòria està inclosa dins de l’Estratègia de Salut Comunitària a l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) i cadascun dels projectes ha rebut fins a 3.000 euros. Els tres treballs subvencionats són:

  • Categoria EAP (Equips d’Atenció Primària): “Impulsem la prescripció social a l’ABS l’Escala”, elaborat pels referents de benestar emocional comunitari, la psicòloga Sylvia Miàs i el treballador social Jose González, juntament amb la nutricionista comunitària, Cristina Aguilera; la fisioterapeuta Anna Ferrer, i el metge i la infermera del Consultori de Sant Pere Pescador, Enric Pous i Gemma Llombart.
  • Categoria ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva): “Estereotips, desigualtats i violència de gènere”, de Maria Dolors Lara, infermera pediàtrica i responsable del programa Salut i Escola.
  • Categoria Pediatria: “Detecció i atenció precoç de trastorns mentals a la consulta de Pediatria”, de la pediatra Núria Roig, amb la col·laboració del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Alt Empordà (CSMIJ).

El primer dels projectes consisteix a reforçar les activitats comunitàries de prescripció social organitzades per la pròpia ABS o bé externes. Aquestes activitats es prescriuen a les consultes del CAP i els diversos consultoris locals com a part de la teràpia que ofereixen metges i infermeres, ja sigui com a alternativa o de forma complementària a la farmacologia. A més, hi ha activitats dirigides a disminuir el risc d’aïllament social dels pacients, millorar la salut mental positiva i la qualitat de vida, afavorir els hàbits saludables, etc. En aquest sentit, l’ABS l’Escala té en marxa diverses propostes comunitàries com les ‘Caminades amb píndoles de salut’, les trobades ‘Dones i salut’ i ‘L’escola de l’esquena’, entre d’altres. I ara, gràcies al suport econòmic de l’APiC, es podran impulsar noves activitats i facilitar ajudes perquè persones amb pocs recursos puguin participar-hi.

El projecte “Estereotips, desigualtats i violència de gènere”, d’altra banda, es desenvolupa des de l’ABS conjuntament amb l’Institut El Pedró de l’Escala en el marc del programa Salut i Escola del Departament de Salut. L’objectiu és avaluar quina és la visió dels joves estudiants sobre els estereotips de gènere, la pressió social, les desigualtats i la possible existència de violència en el seu entorn. El treball es va iniciar el curs passat amb activitats i tallers que aportin noves visions i discursos als alumnes i monitoritzar, mitjançant enquestes, la percepció dels joves i la seva evolució. La voluntat dels seus impulsors és donar-li continuïtat any rere any.

En el projecte “Detecció i atenció precoç de trastorns mentals a la consulta de Pediatria”, la metgessa Núria Roig proposa la implantació d’un sistema de cribratge a l’ABS l’Escala, en pacients d’11 a 14 anys que acudeixen a les consultes de Pediatria i Infermeria Pediàtrica per a revisions de salut o que realitzen una consulta específica de salut mental. L’objectiu és augmentar la detecció de trastorns mentals del tipus depressió/ansietat en infants i adolescents i, alhora, millorar-ne l’atenció i el tractament. La metodologia consisteix en proporcionar als pacients que tenen entre 11 i 14 anys un qüestionari, el PHQ-9, que consta de nou preguntes destinades a avaluar si presenten algun tipus de trastorn mental.

Des de l’Institut de Recerca Glòria Compte s’ha posat l’èmfasi en la versatilitat de projectes que han sorgit aquest darrer any entre els professionals de la Fundació Salut Empordà i es valora molt positivament l’ús dels recursos de suport a la recerca que fan els professionals de l’ABS l’Escala